Listojen asennus

Listoja tehdään useista eri materiaaleista, joilla on kullakin omat etunsa. Asuinrakentamisessa on suosittu männystä tehtyjä puulistoja, jalopuulistoja sekä MDF-listoja.

Kolhualttiisiin paikkoihin sopivat hyvin MDF listat, koska MDF -raaka-aine on kovempaa kuin puu ja kestää siten paremmin iskuja.

Jalkalista menekin laskennassa auttaa , että lattiapäällysteen neliömäärä (m2) ja tarvittavien jalkalistojen juoksumetrit vastaavat toisiaan (vähennettynä oviaukkojen määrällä).

Käteväksi ratkaisuksi sähkö- ja liitäntäjohtoviidakon piilottamiseen on kehitetty johtouralistat, joissa on seinän puolella piilossa ura johtoja varten.

Listojen valinta on tehtävä huolellisesti. Valittaessa jalkalistaa tulee huomioida lattianpäällysteen materiaali, paksuus ja kuosi. Esimerkiksi parkettilattiaa asennettaessa on parketin ja seinän väliin jätettävä rako, jotta parketti pääsee elämään kosteuden mukana.

ASENNUSOHJE

Aloita asennus katkaisemalla listat sopivaan mittaan. Tee tarvittavat jiiraukset valmiiksi.

Jalkalistoja ei saa kiinnittää lattianpäällysteisiin, koska lattiapäällysteet saattavat muuttaa kokoaan ja/tai liikkua..

JIIRAUS:

MDF- ja puulistat voit jiirata sahaamalla.

NAULAUS:

Käytä viimeistelynaulainta, naulausvälisuositus 60 cm, kiinnitä lisäksi lista molemmista päistään. Kipsilevyseinään kiinnitys onnistuu varmimmin levyjen saumojen kohdalta.

PIILOKIINNIKE:

Varmista, että kiinnike sopii käyttämääsi listaan. Mittaa piilokiinnikkeelle oikea asennuskorkeus lattiasta käyttämällä noin 2 cm:n listanpalaa. Asenna kiinnike ruuvaamalla tai naulaamalla riippuen alustasta. Asennustiheys noin 2 kpl per metri. Sama kiinnike käy myös nurkkiin taivuttamalla kiinnike keskeltä 90 astetta. Laita kiinnike aina myös listojen jatkoskohtaan.

LIIMAUS:

Asennukseen sopivia liimoja ovat esimerkiksi CascoSet Extra (3878), Casco Fix-it (3876) tai Wurth asennusliima (0893 100100). Levitä liima listan taakse ja paina lista kiinni seinään. Irrota lista alustasta ja varmista, että liimaa on riittävä määrä. Odota hetki liiman imeytymistä alustaan ja paina lista uudestaan kiinni.

« Takaisin tuotteisiin